Uçan balon nasıl yapılır?
Uçan balon lateks balonun hava yerine helyum gazı ile şişirilmesiyle oluşturulur. Üretim aşamasında uçan/ uçmayan ayrımı yoktur. Ambalajlarında genel tabirle ”Helium quality” ibaresi bulunan balonlar helyum gazı kullanımına uygundur. Bu, temel olarak kalınlık, gramaj ve esneklik değerlerinin gaz kullanımı için uygun olduğunu belirtmek için kullanılır.
Hangi balonlar kullanılır?
Farklı büyüklükteki balonların uçan balona dönüştürülmesi mümkündür. Kullanılacak balonların helyuma dayanıklı olması yeterlidir. 6”,9″, 10″, 12″, kalp ya da 27”, 30”, 36” jumbo balonlar kullanılabilir. Prensip her ne kadar balonun havadan daha hafif gazla şişirilmesi olsa da kullanılması gereken gaz helyum gazıdır. İlgili yazıyı şuradan inceleyebilirsiniz: Helyum gazı
Helyum gazı ile kaç adet balon şişirilebilir?
Uçan balon için birçok boyut kullanılabilir olsa da en çok 3,2- 3,3 gr’lık 12” iç mekan lateks balonlar kullanılır. Farklı ölçülerde helyum tüpleri satılır; kullan at helyum gazları 1,8, 2,2 ve 3lt seçenekleriyle satışa sunulur. 50 lt büyük tüplerle 550-600; 2,2 lt kullan at tüplerle de 15-20 adet aralığında 12″ balon şişirilebilir. Daha fazla balon şişirmek için 1,8 -2,0 gr ağırlığındaki 9″ boyutundaki balonlar tercih edilebilir. 9″ balon kullanımı şişirilebilecek balon sayısını 10-13 adet arttıracaktır.
Baskılı Balonlarda Helyum Gazı Kullanımı
Kalisan ürünleri helyum gazı kullanımına uygundur. Baskısız, hazır baskılı, özel baskılı ya da logo baskılı balonlarda kullanabilirsiniz. Logo baskılı balonlar için daha çok balon çubuğu tercih edilse de özel baskılı balon siparişleri için tercih edilen bir üründür helyum gazı.
Helyum gazının havada kalma süresi
Helyum gazının havada kalma süresinde sıcaklık etkilidir; bu sebeple yaz ve kış aylarındaki değerler farklılık gösterir. Helyum gazı üreticileri ambalajlarında havada kalma süresini ortalama 8 saat olarak belirtir. Aşağıdaki ürün gruplarının tamamında farklılık olacaktır.
9″ 1,8-2,0 gr | 10″ 3,2-3,3 gr | 12″ 3,2,3,3 gr |12″ 4,1 – 4,2 gr
Helyum gazı ile nasıl balon şişirilir?
Kullan at helyum gazı evde uçan balon yapmak için oldukça pratik bir üründür. 1,8 ve 2,2 lt seçimleri ile ihtiyacınız olabilecek 15-20 adet balonu şişirmeye yetecek kapasitededir. Farklı markalar ve etiketlerle sunulsa da işleyişi hemen hemen aynıdır. İki parçadan oluşur: Başlık ve çevirme aparatı. ( kullan at ürünler için) Saat yönünde yavaşça çevrilerek balon şişirilebilir, dolma seviyesine geldiğinde ters istikamete çevrilerek gaz akışını durdurulur. Balonun çevirme aparatına takıldıktan sonra gaz akışının sağlanması helyum gazını verimli kullanmak için önemlidir; aksi durumda doldurulabilecek balon sayısı azalacaktır.
Helyum gazı ve uçan balon fiyatları
Online mağazamızdan güncel fiyatlara bakabilirsiniz. Uçan balon fiyatları tahmin edildiğinin tersine pahalıdır. 600 dolayında balon şişirebilen helyum tüpleri ile maliyet 2 – 2,5 TL dolayındayken kullan at formatında ürünlerde bu tutar herbir balon için 3,5 – 5 TL aralığında olur. (2016 yılı için) Daha uygun fiyatlara alınabilen uçan balonun içeriğinin helyum olması olanaklı değildir. Söz konusu risk olunca ucuz uçan balon arayışı yerine gazın verimli kullanımına ve maliyeti düşürecek detaylara önem verilmelidir. Bu noktada uçan balon nereden alınır? sorusu önem arzetmektedir. Tercihinizi kullan-at helyum gazı ile karşılayabilirsiniz. Başka bir yerde balon şişirtmek istiyorsanız helyum gazı olduğunu satıcıdan teyit etmelisiniz.
Helyumsuz uçan balon yapımı
Kullanılması gereken gaz kesinlikle helyumdur. Yanıcı, parlayıcı olmaması helyumu güvenli kılar. Bu sebeple evde balon gazı nasıl yapılır şeklinde risk doğurabilecek bir detay sayfada paylaşılmayacaktır. Maalesef bazı sitelerde güvensiz yöntemler hiçbir tehlike uyarısı belirtilmeksizin aktarılmakta ve deneyebilirsiniz şeklinde yönlendirici ifadelere yer verilmektedir. Özellikle birkaç kimyasal maddenin tepkimesiyle oluşturulan ve açığa çıkarılacak hidrojen gazın kullanımı ile oluşturulan balonlar oldukça tehlikelidir. Uçan balon yapmak için daha makul ve maliyetsiz bir yöntem olduğunda bunu öncelikle sunacak olan elbette Kalisan ve diğer balon üreticileri olacaktır. Kimya derslerinde ödev konusu olarak verilen ve sirke ile uçan balon yapımı konulu paylaşımlar bunların dışında tutulabilir. Bu yöntemde kağıt kalınlığında balonlar dahi kullanılsa sadece balonu şişirdiği, uçan balon formuna getirmediği bilinmelidir.
Uçan balonun maliyetini düşürebilir miyim?
Uçan balon, baskılı balonların dağıtımı için düşünüldü ise alternatif olarak balon çubuğu değerlendirilmelidir. Logo baskılı şekilde birim fiyatı 15-25 krş olan balonlar ile şişirilmesi için gerekli olan maliyetler karşılaştırıldığında oldukça fazla. 0,050( 10 tanesi 50 krş) civarında olan plastik balon çubukları balon dağıtımınızda uygun maliyetli bir ürün olacaktır. Dış mekan için uçan balon düşünülüyorsa bilgimiz dahilinde olan maliyet düşürücü bir yöntem yok; ancak iç mekanda küçük bir organizasyon yapmak için düşünceniz varsa maliyet düşürücü birkaç pratik yöntem belirtebiliriz.
Pratik yöntemler nelerdir?
İlk adım olarak balonu çevirme aparatına takmadan kesinlikle gaz akışı sağlamayın. Balonun bir kısmını hava ile kalan kısmını gaz ile doldurmayı deneyin. Hava ile doldurulma oranı % 10 -15 aralığını geçmemelidir. Bu uygulama elbette balonun havada kalma süresini ve yükseliş ivmesini azaltacaktır. Son olarak evde kazak ya da benzeri yün ürünleri lullanarak, sürtünmeyle, balon üzerinde elektriklenme sağlayabilir; böylelikle balonu tavana bir süre sabitleyebilirsiniz. Bu durumda balonu bağlamak için rafya benzeri hafif bağlayıcılar tercih edin. Gaz ile şişirilmiş balonlara ilaveten de bu işlemin yapılması ortamda daha fazla balon görüntüsü sağlamanızda yardımcı olacaktır.